Spaanse politie jaagt op bosbrandstichters

Icoon Brand De Spaanse politie maakt jacht op de brandstichters die achter op zijn minst een deel van de reeks verwoestende bosbranden in de regio GaliciŽ zitten. De regering in Madrid heeft tweehonderd politiemensen naar het getroffen gebied in het noordwesten van het land gestuurd om te helpen bij de opsporing.

Bovendien heeft Madrid besloten 1200 militairen naar de regio te zenden om de bossen in de gaten te houden. Sinds maandag heeft de politie al zeven verdachten aangehouden. Door de branden zijn zeker drie mensen om het leven gekomen.

De brandweer streed woensdag tegen op zijn minst 110 bosbranden. Van die branden breiden zich er 67 ongecontroleerd uit ondanks de inzet van meer dan dertig blusvliegtuigen en duizenden brandweerlieden. 43 Branden zijn onder controle. "De toestand is bijzonder ernstig", zei de Spaanse minister van Milieu, Cristina Narbona. "Steeds wanneer er een brand is geblust, breekt er een nieuwe uit".

De stad Pontevedra is door bosbranden bijna van de buitenwereld afgesneden. De plaats met 80.000 inwoners in GaliciŽ kan uitsluitend nog via een autosnelweg worden bereikt. Van de omvang van het door de branden verwoeste gebied zijn geen officiŽle cijfers. De vicepremier van de regionale regering van GaliciŽ, Anxo Quintana, zei echter dat meer dan 10.000 hectare is verwoest, een gebied ter grootte van Ameland.

Eigenaren willen hun grond voor andere doeleinden gebruiken. Andere brandstichters hopen wellicht op een baan bij de brandbestrijding, suggereerde minister Cristina Narbona van Milieu.

Portugal
In Spanjes buurland Portugal bestreden zeshonderd brandweerlieden woensdag acht branden, waarvan waarschijnlijk ook een deel is aangestoken. Zij slaagden erin een grote brand in het district Evora in het zuiden van het land onder controle te krijgen. Daar zijn geen slachtoffers gevallen. In het district is minstens 4000 hectare eucalyptusbos verwoest.

Portugal heeft woensdag meegedeeld dat het zestig brandweerlieden en negentien voertuigen naar GaliciŽ stuurt om de Spaanse brandweer te helpen.

Griekenland
Ook in Griekenland woedt een bosbrand. In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen op het schiereiland Peloponnesus twee mensen om het leven, nadat zij met hun auto van een helling waren gestort, omdat de zware rook hun het zicht belemmerde. De brand is inmiddels onder controle. De Griekse autoriteiten vermoeden dat het vuur was aangestoken door grondspeculanten die graag huizen willen bouwen op het terrein.Strijd tegen aangestoken bosbranden in Spanje