'Geen bewijs voor fraude in betaald voetbal'

VoetbalPolitie en justitie hebben geen aanwijzingen gevonden dat er fraude is gepleegd in het betaald voetbal. Dat heeft hoofdofficier van justitie in Den Haag Han Moraal woensdag gezegd. In een oriŽnterend vooronderzoek is volgens hem geen enkel bewijs gevonden dat spelers zouden zijn omgekocht. Ook zijn er geen aanwijzingen dat voetballers zijn benaderd om hen wedstrijden te laten beÔnvloeden.

Politie en justitie begonnen enkele maanden geleden een oriŽnterend vooronderzoek naar vermeende illegale gokpraktijken in het Nederlands betaald voetbal. Vijftien rechercheurs hebben de afgelopen maanden het gedrag van een aantal spelers rond wedstrijden van de voetbalclubs RBC en ADO in het seizoen 2004-2005 onderzocht. Hierbij werden aanvankelijk vier personen als verdachte ondervraagd en nog negen andere mensen als getuige. Moraal: ''Uiteindelijk hebben we geen enkele aanwijzing gevonden waarmee hard gemaakt kan worden dat er sprake is geweest van illegale praktijken in het betaald voetbal.''

Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte in januari van de ex-vriendin van ADO Den Haag-speler Daniel Rijaard over de vermeende omkooppraktijken. Ook de redactie van het weekblad Voetbal International had aan de politie gemeld dat het beschikte over informatie dat er mogelijk sprake was van omkoping in het betaald voetbal.

Meer voetbalnieuws lees je op FOK!sport!