Lieberman verliest voorverkiezing door Irak

Icoon Politiek De Democratische politicus en senator Joe Lieberman heeft gisterenavond in de Amerikaanse staat Connecticut in een voorronde van de Democratische partij voor senaatsverkiezingen verloren. Hij heeft het afgelegd tegen de relatief onbekende zakenman en miljonair Ned Lamont.

Lamont is fel tegenstander van de oorlog in Irak en noemde zijn Democratische tegenspeler in de campagne "een cheerleader" van president George Bush. Hij toonde dit aan in zijn campagne met een video-opname waar Lieberman de president een kus geeft na afloop van zijn 'state of the union'-speech in 2005. Lieberman vond het belangrijk om bij kiezers de boodschap van de oorlog in Irak duidelijk naar voren te brengen. Lieberman heeft de oorlog van de Republikeinse president George Bush tegen Irak altijd gesteund.

Lieberman erkende gisteren in Hartford, de hoofdstad van Connecticut, zijn nederlaag. Lamont kreeg 52 procent van de stemmen, Lieberman 48 procent. De opkomst in deze voorronde was ongebruikelijk hoog met vijftig procent.

Lieberman geeft zijn senaatszetel echter niet zomaar op. Hij wil in november toch meedoen in Connecticut als onafhankelijk kandidaat senator. Dan zal hij dus niet voor de Democratische partij in de senaat zitten. Zes jaar geleden was hij nog in de race voor het vice-presidentschap, als tweede man van Al Gore. Inmiddels is hij al achttien jaar Democratisch senator.Lieberman geeft zijn senaatszetel niet zomaar op