Goede Penetratie condooms verboden in Thailand

Icoon OpmerkelijkVoor de Thaise countryzanger Tom Dundee is veilige seks belangrijk. Zo belangrijk zelfs, dat hij tijdens zijn optredens het publiek voorlicht over de mogelijke gevolgen van onveilige seks zoals AIDS en ongewenste zwangerschap. Om meer dan alleen een woord bij de daad te voegen, wou Tom een condoom op de markt brengen dat zijn naam draagt. Dit uitermate sociale ondernemen kende echter één groot probleem: in het Thais betekent Dundee 'goede penetratie'. Hier ging de overheid niet mee akkoord.

In Thailand zijn condoomproducenten verplicht alle nieuwe producten en namen ter goedkeuring voor te leggen aan de ministeries van Gezondheid en Cultuur. Volgens het Cultural Watch Center was de naam op zich niet vulgair of beledigend, maar wel provocerend en opschepperig. Kinderen en jongeren zouden in de verleiding kunnen komen om seksueel actief te worden op een ongeschikte leeftijd.

Het verbieden van de condooms is volgens Dundee, wiens echte naam Puntiva Poomiprates is, een tegenstrijdige actie van de overheid. In Thailand leeft ruim een half miljoen mensen met HIV of AIDS, een aantal dat vooral onder jongeren toeneemt. Juist om die reden is het inmiddels overheidsbeleid om safe sex te promoten. "In feite ondersteun ik het beleid van de overheid. Je kunt het menselijk verlangen niet stoppen, ongeacht iemands leeftijd. Mensen bescherming bieden is dan de beste optie", aldus Dundee.