Noord-Koreanen riskeren leven voor portret leider

Icoon Noord-Korea Noord-Koreanen hebben hun leven geriskeerd om te voorkomen dat portretten van hun leider Kim Jong-Il ten prooi zouden vallen aan de overstromingen die het land vorige maand teisterden. Staatsmedia meldden dinsdag dat Noord-Koreanen met ware doodsverachting probeerden te voorkomen dat beeltenissen van de Grote Leider door de golven zou worden verzwolgen.

Een bosbouwkundige kwam om het leven nadat hij portretten van de stalinistische leider en diens vader Kim Il-Sung uit zijn woning in Yangdok had weten te redden. Een mijnwerker wist een portret van de totalitaire heerser aan collega's op het dak van zijn huis te overhandigen, maar verdronk daarna zelf. De afbeeldingen van Kim Jong-Il en zijn vader nemen traditioneel een centrale plaats in in Noord-Koreaanse woningen en bedrijven.

Noord-Korea heeft erkend dat honderden mensen vorige maand om het leven zijn gekomen toen het land werd getroffen door een tyfoon en zware regenval. Een Zuid-Koreaanse hulporganisatie stelde het mogelijke dodental op 10.000.