Landis: Hier zit zeker iets achter

Icoon WielrennenFloyd Landis blijft ontkennen dat hij doping gebruikte om de Tour de France te winnen. Hij gaf een interview aan de Amerikaanse televisie.

"Er is me iets vreselijks overkomen, maar ik vind het wielrennen nog steeds de mooiste sport die er is. Ik wil er graag deel van blijven uitmaken. Ik werd acht keer getest tijdens de Tour. Vier keer vóór de rit naar Morzine en vier keer erna. Slechts één keer werd ik positief bevonden. Niemand met een beetje verstand haalt het in zijn hoofd slechts één keer testosteron te nemen", aldus Landis die aan de zijde van zijn vrouw op de tv verscheen.

Specialisten lachen de flinterdunne verdediging van Landis bijna weg. Zo legt Hans Cooman, hoofdarts van de dopingcontroles van de Vlaamse Gemeenschap, uit dat het nemen van testosteron wel degelijk op korte termijn de prestaties kan bevorderen: "Er bestaan preparaten die het gehalte testosteron, dat zakt bij zware inspanningen, op korte tijd weer kunnen opkrikken. Die producten zijn maar enkele uren opspoorbaar. Dit kan zo geweest zijn bij Landis, maar daar spreek ik me niet over uit."

Maar Landis haalt ook uit naar de media en het Wereld Anti-Doping Agentschap WADA: "De media kennen de resultaten van de tests voor mij. Hoe kan ik mezelf in zo'n situatie verdedigen? Ik weet niet precies wat de waarheid is. Maar het probleem is dat de mensen die de tests moesten onderzoeken hun eigen regels niet gevolgd hebben. Ze hebben de resultaten bekendgemaakt nog voor ik de kans had uit te zoeken wat er misgelopen is. En dus moest ik onvoorbereid met de pers gaan praten. Als ze hun eigen regels gevolgd hadden, zou dit allemaal niet gebeurd zijn. Hier zit duidelijk iets achter, maar ik weet niet wat het is."

Op de vraag wie de resultaten dan wel zou manipuleren bleef hij het antwoord schuldig. "Ik heb er geen pasklare theorie over."Landis is voor de Amerikaanse tv 'beschuldigd' van doping, niet betrapt


Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!