Opschudding om aardbeving in Groningen

Icoon Binnenlands Een aardbeving in de provincie Groningen heeft dinsdagochtend voor veel verontruste telefoontjes gezorgd. Volgens het KNMI werd er om 7.05 uur een schok met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter gemeten. Daarmee zou het om de grootste aardschok gaan die ooit in Groningen en Drenthe is gemeten. Het epicentrum lag in de buurt van Middelstum, zo'n 15 kilometer ten noorden van de stad Groningen.

Direct na de beving werden het KNMI en de regionale zender RTV Noord platgebeld door bezorgde Groningers. Niet verwonderlijk, want de aardbeving was in bijna de hele provincie te voelen.

De oorzaak van de beving is vermoedelijk de gaswinning in de regio. Middelstum ligt namelijk precies in het midden van het Groningse aardgasveld. Het is niet voor het eerst dat de aardgaswinning voor trillingen in de regio zorgt. Sinds 1986 zijn er tientallen grote en kleine schokjes gevoeld in de regio. De laatste grote bevingen in Groningen vonden in 2003 plaats, toen de provincie in korte tijd door drie krachtige schokken werd opgeschrikt.