Automobilist wil meer duidelijkheid over maximumsnelheid

Icoon File Als het aan de leden van de ANWB ligt, moet er meer duidelijkheid over de toegestane maximumsnelheid komen. Maar liefst 85 procent van de 750 testpersonen gaf aan tijdens het rijden van een proefroute informatie te kort te komen. Dat meldt het ANWB vandaag in het Algemeen Dagblad.

De ANWB denkt dat de onduidelijkheid vooral wordt veroorzaakt door de snel wisselende snelheidslimieten. Binnen de bebouwde kom wisselen 50 kilometer per uur-zones en zones waar je maximaal 30 mag rijden zich vaak in hoog tempo af. Ook buiten de bebouwde kom gelden er op verschillende plekken verschillende maximumsnelheden.

"Herhaling van de maximumsnelheid is een kleine moeite, bijvoorbeeld via kleine bordjes in de berm", aldus Ton Hendriks van het ANWB. Ook het laten staan van de 50 kilometer per uur-borden onder de blauwe plaatsnaamborden kan volgens Hendriks helpen. "In de bebouwde kom geldt 50 km per uur, maar veel automobilisten raken toch in verwarring." Een andere oplossing is het aanbrengen van herkenbare lijnen die de maximumsnelheid aangeven.

Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO waarschuwt overigens wel voor het plaatsen van te veel borden. Dat zou namelijk weer onduidelijk kunnen worden. "Borden moeten in een fractie van een seconde helder zijn."


Veel informatie is goed, maar dit is weer overdreven