Kindermoordenaar wil kinderhulpstichting

Icoon BuitenlandsDe 31-jarige Duitser Magnus Gäfgen, die momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit vanwege de moord op een 11-jarige bankierszoon, vier jaar geleden, wil een stichting oprichten. Het doel van deze stichting moet zijn om kinderen te helpen die het slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Inmiddels heeft hij al 25.000 euro verzameld als startkapitaal.

Door zijn gevangenisstraf kan Gäfgen niet met de pers praten, maar zijn advocaat Michael Heuchemer bevestigt zijn voornemen. Volgens hem is dit een daad van berouw: "Deze plannen zijn het resultaat om iets terug te kunnen doen voor het onrecht dat hij gedaan heeft." Namens Gäfgen zal Heuchemer de stichting ook voor gaan zitten.

Als het goed is, gaat er ook samengewerkt worden met andere hulporganisaties. Die voelen daar echter nog niet veel voor. De reden hiervoor is vooral dat andere organisaties twijfelen aan de goede bedoelingen van de stichter. Iris Zeller, voorzitter van de kinderbescherming Koblenz: "Ik vind deze hele stichting te dubieus. Wat wil meneer Gäfgen überhaupt met deze stichting bereiken?"

Gäfgen gaat voorlopig door met het inzamelen van geld. Zo heeft hij de deelstaat Hessen aangeklaagd en eist hij 10.000 euro, omdat hij destijds tijdens zijn verhoren bedreigd is. Ook is hij een proces begonnen wegens de schending van mensenrechten. Er wordt nog gezocht naar een geschikte kandidaat als stichter. Een 13-jarige jongen is voorlopig de voornaamste kandidaat.

Magnus Gäfgen
Magnus Gäfgen