'Amerikaanse economie verzwakt'

Icoon Economie De centrale banken van de Verenigde Staten vinden dat de Amerikaanse economie tekenen van zwakte begint te vertonen. Daarbij baseren zij zich op cijfers over banengroei en werkloosheid.

De banengroei in de VS was in juli minder dan verwacht. De werkloosleid liep op naar 4,8 procent van de beroepsbevolking. In juni was dit nog 4,6 procent. Minder banen betekent minder consumentenuitgaven, waardoor de winsten van bedrijven in gevaar komen. Ook gaat het slecht met de economische groei van de VS. De groei in het tweede kwartaal bedroeg 2,5 procent. De eerste drie maanden van het jaar was dat nog 5,6 procent. Daarbij gaat het ook nog eens slecht met de wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Deze staat nu op 1,2876 in vergelijking met de euro.

Het is nog niet bekend of de Federal Reserve (Fed), de hoogste centrale bank van de VS, de rente gaat verhogen. Analisten zijn sterk verdeeld over het aankomende rentebesluit, omdat prijsstijgingen in de VS hoog zijn. Dinsdag komt de Fed bijeen om een besluit te nemen over de rente. Sinds juni 2004 ging de rente in zeventien stappen omhoog van 1 procent naar 5,25 procent. De meeste analisten verwachten dat de rente voor het eerst in twee jaar ongemoeid gelaten zal worden.

Is de rente hoog, dan zullen bedrijven minder geld lenen om te investeren. Is de rente laag, dan wordt het voor bedrijven makkelijker om te investeren. Door een renteverlaging of stagnatie zou de Fed proberen de economie te stimuleren. Bij een renteverlaging stijgen echter ook de prijzen en de schulden. Daarnaast daalt de vraag naar Amerikaanse dollars, wat slecht is bij een hoog handelstekort.