'SyriŽ klaar voor oorlog'

Icoon Oorlog SyriŽ is klaar voor oorlog in het Midden-Oosten. Het land zal 'onmiddellijk' reageren op een aanval vanuit IsraŽl. Dat zei de Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid Muallem, zondag na zijn aankomst in de Noord-Libanese stad Tripoli.

Daar is maandag een bijeenkomst van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken. Op een vraag van een journalist naar de kans van zo'n regionale oorlog zei Muallem: "Welkom, regionale oorlog!". De bewindsman zei dat hij naar de bijeenkomst is gekomen om "zich ter beschikking te stellen" van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah en "om Libanon te verdedigen". Eerder gaf een bewinsman van Iran ook al aan Hezbollah te steunen.

"Nasrallah en het Libanese verzet verdedigen Libanon en de waardigheid van de Arabische natie. Wij begroeten Libanon en zijn verzet tegen alle projecten die men het probeert op te leggen via de Veiligheidsraad met resoluties die de realiteit van de Libanese militaire overwinning over het IsraŽlische leger niet weerspiegelen", aldus Muallem.

Het Libanese leger heeft trouwens amper meegedaan aan het gewapende conflict. Het is vooral Hezbollah dat vecht tegen de IsraŽlische invasie. Muallem had geen goed woord over voor de Frans-Amerikaanse ontwerpresolutie over Libanon. De tekst is volgens hem "totaal in het voordeel van IsraŽl".Muallem: "Welkom, regionale oorlog!"