'Hezbollah begaat oorlogsmisdaden'

Icoon BuitenlandsMensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vindt dat de Hezbollah-beweging direct moet stoppen met het blindelings afvuren van raketten op burgerdoelen in Israël. Volgens HRW maakt de Hezbollah zich hiermee namelijk schuldig aan oorlogsmisdaden.

HRW, dat eerder al Israël sterk bekritiseerde, laakt de bewering van Hezbollah dat het alleen militaire doelen in Israël aanvalt. De lukraak afgevuurde raketten kwamen meestal neer op onder andere scholen, ziekenhuizen, woningen en bedrijven.

Weinig oog
Volgens de Israëlische krant Yedioth Ahronoth hebben de westerse media tot dusver maar weinig oog voor het leed dat Hezbollah in Israël aanricht. De krant schrijft vandaag dat veel internationale persagentschappen nauwelijks melding maken van de dood van Israëlische burgers. De dood van Libanese burgers wordt wel met toeters en bellen gemeld, aldus het dagblad dat ook de anti-Israëlische ''tirades'' van verscheidene Britse kranten laakt.

Volgens de Israëlische nieuwssite YNet krijgt de Hezbollah-beweging binnen een paar maanden luchtdoelraketten uit Iran. Met die raketten zou Hezbollah toestellen van de Israëlische luchtmacht kunnen neerhalen.

Update 12.09 uur
Veel doden bij aanval Hezbollah
Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen toen een Hezbollah-raket rond het middaguur een woongebouw in het Noord-Israëlische dorp Kfar Giladi trof. Dat meldden reddingsdiensten. Er zijn minstens tien gewonden. De aanval zou zeker een kwartier hebben geduurd. Ooggetuigen spreken van een regen van raketten. De meeste slachtoffers zijn reservisten.

Ook bij de grensstad Kiryat Shmona zijn Hezbollah-raketten neergekomen. Het is nog niet duidelijk of daar doden zijn gevallen.