Frankrijk en VS eens over resolutie

Icoon Buitenlands Frankrijk en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over een ontwerpresolutie van de VN-Veiligheidsraad die een eind moet maken aan het geweld tussen IsraŽl en de Libanese beweging Hezbollah. Dat heeft het kantoor van de Franse president Jacques Chirac zaterdag gemeld.

De resolutie moet een eerste stap richting een politieke oplossing van het conflict zijn, meldden Franse functionarissen. De voltallige Veiligheidsraad komt later zaterdag bijeen om de tekst door te nemen. De resolutie wordt naar verwachting binnen enkele dagen aangenomen door de vijftien leden van de raad.

De VS en Frankrijk hebben lang moeten onderhandelen om tot een gemeenschappelijke tekst te komen. De onderhandelingen concentreerden zich op deze twee landen omdat Frankrijk de geplande internationale troepenmacht moet gaan leiden en omdat de VS momenteel het meest afwijken van de meerderheidsopvatting in de Veiligheidsraad.

De huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, de Ghanees Nana Effah-Apenteng, zei zaterdag 'gefrustreerd en teleurgesteld' te zijn doordat de besprekingen zich zo lang voortsleepten. Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan maakte zich grote zorgen omdat het zo lang duurt.

Update 18.13 uur
Het is bekend geworden wat er in de resolutie staat. De resolutie roept IsraŽl en Hezbollah op tot een volledige stopzetting van de gevechten. Wel staat het IsraŽl toe om Hezbollahstrijders aan te vallen als zij raketten afvuren op IsraŽl of andere aanvallen uitvoeren.

Binnenkort moet er een nieuwe VN-resolutie komen, die voor permanente vrede in het gebied moet zorgen. Er komt dan een internationale troepenmacht in Libanon, die waarschijnlijk geleid gaat worden door Frankrijk.