Polen schokt EU met doodstrafdebat

Icoon EuropaDe Poolse regering heeft laten weten het debat over de doodstraf in Europa te willen heropenen. Dit is bij verschillende Europese organisaties niet in goede aarde gevallen. Eurocommissaris van Ontwikkeling Louis Michel noemde vandaag in de Franse krant Le Monde de ideeŽn uit Warschau "fout, gevaarlijk en ongepast. ‹berhaupt een debat hierover beginnen, betekent dat je al aan het essentiŽle voorbijgegaan bent."

Volgens hem is het Poolse voorstel onbespreekbaar. Hij haalt aan dat het verbod op de doodstraf een voorwaarde is om lid te mogen worden van de EU. Protocol nummer 6 van de Europese conventie voor de Rechten van de Mens stelt: "De doodstraf is verboden. Niemand mag veroordeeld worden tot een dergelijke straf, noch mag deze ten uitvoer worden gebracht." De fundamentele rechten van de Unie bevestigen ook dat "iedere persoon recht heeft op zijn leven."

Renť van der Linden, de voorzitter van de Raadgevende Vergadering van de Raad van Europa, die overigens los staat van de EU, heeft de Poolse president gevraagd om zijn voorstel in te trekken. Hij bevestigt dat "de doodstraf geen plaats heeft in het juridische systeem van een modern en geciviliseerd land."

In antwoord op Van der Lindens verzoek heeft een woordvoerder van de Poolse president laten weten dat het om een "misverstand" gaat: "President Kaczynsky is een ideologisch voorstander van de doodstraf, maar hij heeft er nooit voor gepleit om deze weer in te voeren." Opvallend is echter dat de Poolse minister Przemysłav Gosiewski juist bevestigt dat hij protocol nummer 6 wil wijzigen en het verbod op de doodstraf wil schrappen. Hij wil dit echter alleen om het leden van de EU mogelijk te maken zelf de doodstraf in te kunnen voeren, niet om landen te dwingen dat te doen.