Landis ook bij contra-expertise positief

Icoon WielrennenOok het B-staal van Tourwinnaar Floyd Landis is positief uitgevallen. De Amerikaan testte na de zeventiende etappe in de Tour de France positief op testosteron. De UCI heeft vanmorgen bevestigd dat de contra-expertise hetzelfde resultaat heeft opgeleverd.

Door de uitslag zal de wielrenner van de Phonak-ploeg zijn Tour-overwinning kwijtraken, en bovendien zal de Amerikaan waarschijnlijk voor twee jaar worden geschorst. De Spanjaard Oscar Pereiro, die als tweede eindigde, zal worden uitgeroepen tot winnaar van de Tour de France.

Update 12.24 uur
Team Phonak heeft Landis inmiddels op staande voet ontslagen. Zo meldt het team op hun website. "Landis is onmiddellijk ontslagen, omdat hij de Ethische Code van het team overtreden heeft. Teambaas Andy Rihs betreurt deze ontwikkelingen. Hij zal met alle partijen samenzitten om te bekijken hoe de toekomst van zijn bedrijf eruitziet." Landis is voor Phonak al de tiende dopingzaak in twee jaar tijd.

Landis zelf heeft altijd ontkend dat hij doping nam. Als mogelijke verklaringen gaven hij en zijn advocaten de cortisone die hij neemt voor zijn heup, het biertje en de whisky die hij de avond voor de rit dronk, een van nature veel te hoge testosteronverhouding, tot "een combinatie van de hoge inspanning en uitdroging". Verklaringen die door specialisten worden weggelachen. Eerder onthulde de New York Times ook al dat bewezen zou zijn dat het testosteron bij Landis op zijn minst deels synthetisch is.


Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!