Zwemmen: Dekker pakt goud; 'VdH' brons

Icoon SportInge Dekker heeft bij de strijd om de Europese titel op de 100 meter vlinderslag een gouden medaille gewonnen. Haar tijd was 58,35 seconden. Eerder op de dag veroverde Pieter van den Hoogenband brons op de 100 meter vrije slag.

Eerder deze week behaalde Dekker al zilver op de 4x100 vrije slag estafette. Ze won nog nooit een individuele medaille op een groot internationaal toernooi. Dekker was "super blij" met haar eerste titel. "Ik wist vooraf dat ik kans maakte. Maar ik heb een beetje een naam opgebouwd dat ik het in de finale nooit kan afmaken. Ik ben blij dat ik daar nu eindelijk vanaf ben."

Van den Hoogenband won dus brons. De olympisch kampioen en houder van het wereldrecord was in de eindstrijd niet opgewassen tegen de titelverdediger, wereldkampioen Filippo Magnini, en de verrassend sterke Zweed Stefan Nystrand.

"Ik kwam dichtbij, maar het was net niet genoeg, helaas. Maar voor hetzelfde geld kukel je nog van het podium af", zo luidde Van den Hoogenbands reactie. "Ik heb mee kunnen doen om de medailles, dus ik ben tevreden. Ik heb weer een stap voorwaarts gezet. Dat is voor mij op dit moment het belangrijkste."

Het was overigens de 13e medaille op een EK voor 'VdH'. Hij evenaart daarmee het record van Aleksandr Popov. Popov won op acht EK-toernooien tien keer goud, twee keer zilver en één keer brons. Van den Hoogenband staat na vijf EK's op acht keer goud, vier keer zilver en één keer brons.

Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!