'In Irak dreigt burgeroorlog'

AanslagIn Irak dreigt op termijn een burgeroorlog te ontstaan als het sektarische geweld aanhoudt. Dat vreest John Philip Abizaid, de hoogste Amerikaanse generaal in het Midden-Oosten. In een hoorzitting voor congresleden zei Abizaid gisteren dat hij Irak nog nooit zo ''onrustig en explosief'' heeft gezien als nu.

President George Bush en minister van Defensie Donald Rumsfeld hebben tot nu toe geweigerd de toestand in Irak een burgeroorlog te noemen. Rumsfeld erkent wel dat er steeds meer geweld is.

Abizaid zei voor de senaatscommissie wel optimistisch te zijn over de mogelijkheid om het tij in Irak te kunnen keren. Het ligt volgens hem echter voornamelijk aan de Irakezen zelf of er een burgeroorlog zal ontstaan of niet. Stafchef generaal Peter Pace zei gisteren dat de sjiieten en soennieten ''meer van hun kinderen moeten gaan houden dan dat ze elkaar haten.''

Ook in Britse kringen groeit de angst voor een nog verdere escalatie van het geweld in Irak. In een uitgelekt rapport zegt de vertrekkende Britse ambassadeur in Irak dat de kans op een burgeroorlog groot is.