Handsfree bellen net zo gevaarlijk

Icoon Telecom Uit buitenlands wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat handsfree bellen tijdens het autorijden net zo gevaarlijk is als normaal mobiel bellen. Tijdens het bellen in de auto lopen bestuurders vier maal zoveel kans om te verongelukken.

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wil dat handsfree bellen verboden wordt. De aandacht van de automobilist neemt niet alleen af door het toestel te bedienen, maar ook door het gesprek zelf. Bestuurders letten door het bellen minder goed op, reageren trager en nemen sneller risicovolle beslissingen.

Mobiel bellen eist jaarlijks honderden doden en gewonden. In 2004 zouden er zeshonderd minder verkeersslachtoffers gevallen zijn als mensen tijdens het rijden niet mobiel gebeld zouden hebben. Het SWOV wil ook onderzoek gaan doen naar mobiele telefoongebruik door fietsers en voetgangers.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat erkent dat het beter is om mobiel bellen in zijn geheel af te schaffen, maar vindt dat niet haalbaar en niet wenselijk. "Het is niet te handhaven. Bestuurders moeten verantwoord met het gebruik van een handsfree telefoon omgaan", aldus een woordvoerster. Wel benadrukt het ministerie dat de politie ook mensen kan aanhouden die een handsfree-set gebruiken. Iedereen die om welke reden dan ook de aandacht niet bij het verkeer heeft, kan een boete krijgen.