Van der Laan en Dittrich verlaten politiek

Icoon Politiek De D66-parlementariërs Lousewies van der Laan en Boris Dittrich zullen de Tweede Kamer verlaten. Van der Laan wil lijsttrekker Alexander Pechtold niet voor de voeten lopen. Boris Dittrich ambieert een internationale functie, zoals een baan bij de Verenigde Naties. Na deze leegloop bij D66 lijkt Pechtold als enige bekende gezicht over te blijven.

Van der Laan denkt dat haar aanblijven een risico kan worden voor de partij. "Dat ik Alexander voor de voeten loop, is het dilemma waar ik lang over heb nagedacht". Van der Laan verloor met 257 stemmen het partijleiderschap van Pechtold. Ondanks dit kleine verschil wil ze niet samen campagne met Pechtold voeren. "Alexander vindt net als ik het Mark-Rita-model van de VVD niet geloofwaardig". Wat Van der Laan nu wil gaan doen is niet bekend.

Ook Boris Dittrich vertrekt uit Den Haag. Na de kwestie-Uruzgan, waar hij naar eigen zeggen "politiek-tactische fouten" maakte, stapte hij op als fractievoorzitter van D66. Hij probeerde de missie naar Uruzgan te stoppen door met een kabinetscrisis te dreigen. Dit bleek echter een loos dreigement, waardoor Dittrich aan geloofwaardigheid verloor.

PvdA-Kamerlid Staf Depla is "het vreselijke politieke spel" dat Dittrich opvoerde nog niet vergeten. Wel waardeert hij Dittrich voor alles wat hij gedaan heeft om de positie van minderheden en slachtoffers van misdrijven te verbeteren. VVD-leider Mark Rutte vindt het jammer dat Dittrich vertrekt. "Boris Dittrich is een politicus die met overtuiging en gezag zijn standpunt over de rechtstaat en de internationale rechtsorde uitdraagt", aldus Rutte.

Dittrich heeft twaalf jaar in de Tweede Kamer gezeten, voornamelijk als woordvoerder voor justitiële zaken. Hij wil alleen in Den Haag terugkeren als hij minister kan worden. Voordat hij politicus was, was hij rechter in Alkmaar.


Dittrich en Van der Laan
Dubbel exit voor D66