'Zoon Bin Laden op weg naar Libanon'

Icoon Terrorisme Iran zou vorige week Saad Bin Laden, een van de ongeveer 24 kinderen van Osama Bin Laden, vrijgelaten hebben om mensen te werven voor al-Qaeda in het Libanees-Syrische grensgebied. Dat meldde Die Welt op basis van anonieme bronnen bij geheime diensten.

Saad behoort tot de top van al-Qaeda en wordt gezien als frontman van de nieuwe generatie binnen het terreurnetwerk. Saad stond in Iran onder huisarrest. Iran zou willen dat hij in SyriŽ vluchtelingen uit Libanon recruteert voor een oorlog tegen IsraŽl. Hij zou samen met twee andere al-Qaeda-topstukken op pad gestuurd zijn om het terreurnetwerk van zijn vader uit te breiden. Omdat 'Bin Laden' een bekende naam is in het gebied, zou Teheran hopen dat Saad daardoor meer mensen kan werven dan anderen.

Iran zou strategisch voordeel hebben bij een wervingsactie voor al-Qaeda. Soennitische en sji'itische strijdgroepen kunnen bijelkaar gevoegd worden, zodat onderlinge verschillen wegvallen en een gezamenlijk islamitisch front tegen IsraŽl mogelijk wordt. Nu is er in veel landen, zoals Irak, nog onenigheid tussen deze bevolkingsgroepen.

Saad heeft volgens inlichtingendiensten achter een bomaanslag in TunesiŽ in 2002 gezeten en hij heeft zelfmoordaanslagen gepland in Casablanca en Riyad in 2003. Na de aanslagen van 11 september 2001 heeft Iran veel leden van al-Qaeda die uit Afghanistan gevlucht zijn gearresseerd. Deze arrestaties zouden echter weinig voorstellen.


Saad en Osama Bin
Saad op theekransje bij zijn vader Osama