Veerman overtrad regels dienstauto

Icoon Politiek Cees Veerman, de minister van Landbouw, heeft de afgelopen jaren voor privé-doeleinden gebruik gemaakt van zijn dienstauto. Ook heeft hij ten onrechte privé-vliegkosten gedeclareerd bij het ministerie. Dat is tegen de regels. De ambtelijke top van het ministerie overtrad eveneens de regels. Het ministerie erkent de gemaakte fouten.

Veerman en zijn vrouw gebruikten de mooie BMW-dienstauto enkele malen om heen en weer naar hun tweede huis in Frankrijk te rijden. Zij deden dat vooral in de vakantieperiodes. Hoevaak Veerman de auto precies gebruikt heeft is niet bekend, maar uit de rittenadministratie kan worden opgemaakt dat hij 10.000 kilometer in het buitenland voor privé-doeleinden gereden heeft. Kabinetsregels verbieden het gebruik van de dienstauto voor buitenlandse vakanties.

Een voorbeeld is mei vorig jaar. Hij was met chauffeur naar een vergadering van de Raad van de Europese Unie gegaan, waaraan alle Europese ministers van Landbouw deelnemen. Na de vergadering stuurde hij de chauffeur zonder dienstauto naar huis en besloot hij met zijn dienstauto naar zijn tweede huis in de Dordogne te rijden. Het kabinet wil nu de regels versoepelen voor het gebruik van dienstauto's in het buitenland. Agnes Kant van de SP is het daar niet mee eens. "Als ministers over de schreef gaan worden de regels aangepast. Dat kan niet", aldus Kant.

Daarnaast vlogen Veerman en zijn vrouw in 2002 en 2004 heen en weer naar hun tweede huis. De vier hoogste ambtenaren van het ministerie reisden mee. De kosten werden gedeclareerd bij het ministerie. Veerman vindt dat het geen privéreisje was, maar dat ze naar Frankrijk vlogen voor "kennismaking en teambuilding". De precieze kosten van hotelnachtjes die Veerman gedeclareerd heeft zijn onvindbaar. "Onze administratie is niet op orde", aldus een verklaring van het ministerie. Het ministerie erkent dat de vlieg- en verblijfkosten niet vergoed hadden mogen worden.



Cees Veerman


Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.