Grote olievlek voor Libanese kust

Icoon Milieu Als gevolg van raketaanvallen is er voor de Libanese kust een gigantische drijvende olievlek ontstaan. De vlek is inmiddels meer dan honderd kilometer lang. De olievlek kan mogelijk voor tweehonderd miljoen euro schade veroorzaken. De olievlek is ontstaan nadat IsraŽl twee weken geleden olietanks van een energiecentrale bestookt hadden.

De olie heeft al grote stukken strand en kustgebied vervuild en breidt zich nu uit richting SyriŽ. Milieudeskundigen vrezen dat de vervuiling zich zal uitbreiden naar de kusten van Cyprus en Turkije. Dan komt het leefgebied van de met uitsterven bedreigde groene zeeschildpad en de rode tonijn in gevaar.

De Libanese milieudeskundige Wael Hmaidan hoopt dat de olievlek zo snel mogelijk opgeruimd zal worden. Dat was voorlopig nog niet mogelijk door de aanhoudende bombardementen in het gebied. Libanese milieubeschermers willen nu alles op alles zetten om de olievlek op te ruimen, ongeacht of er raketaanvallen zijn of niet. "Het probleem is zo ernstig en de verwachte gevolgen zijn zo rampzalig dat we ons niks aantrekken van bommen", aldus Hmaidan.Veel olie op het strand van Beiroet