Iran: Moslimlanden moeten Hezbollah steunen

Iran Een van de meest vooraanstaande figuren binnen het Iraanse regime, ayatollah Ahmad Jannati, heeft alle moslimlanden opgeroepen om wapens te leveren aan de Libanese beweging Hezbollah. Moslimlanden moeten volgens hem "Hezbollah en de Libanezen geen hulp weigeren, zeker niet wapens, medicijnen en voedsel". Daarbij moeten moslimlanden politieke en financiŽle hulp geven. "Dat is een religieuze plicht".

Jannati is de voorzitter van de machtige Raad van Hoeders. Zijn uitlatingen zijn zeer ongewoon. Teheran spreekt normaal alleen morele steun uit voor de shi'itische Hezbollah-beweging. Daarbij ontkent het land de beschuldigingen van de Verenigde Staten en IsraŽl dat het geld en wapens levert aan Hezbollah. Het is de eerste keer dat er zo direct steun wordt gegeven aan Hezbollah.

De Iraanse staatstelevisie heeft de IraniŽrs de afgelopen dagen opgeroepen om Hezbollah financieel te steunen. Jannati vindt dat islamitische landen geen enkele moeite moeten sparen om Hezbollah bij te staan in het conflict.