'Testosteron Landis was kunstmatig'

Icoon Tour de FranceTourwinnaar Floyd Landis komt steeds meer met de rug tegen de muur te staan. Nadat eerder al uitlekte in de Duitse pers dat zijn testosteronwaarde maar liefst drie keer zoveel was als de hoogst toegelaten waarde, meldt nu de New York Times dat het testosteron wel degelijk 'synthetisch' was.

De krant zegt zich daarvoor te baseren op een bron binnen de Internationale Wielerunie UCI. Synthetische testosteron kan onmogelijk door het lichaam zelf zijn aangemaakt, waardoor Landis' excuus dat het teveel aan testosteron in zijn urine werd geproduceerd door zijn eigen lichaam waardeloos blijkt. Het is nu de vraag of Landis kan verklaren hoe dat synthetische testosteron in zijn lichaam is geraakt.

In extremis vraagt de bijna ex-Tourwinnaar nu toch nog een tegenexpertise van zijn positieve a-staal aan. "We hebben maandagmiddag een fax naar de UCI gestuurd,"
zegt een van zijn advocaten. "Nu moeten we ons schikken naar de kalender van de UCI. We weten niet wanneer het resultaat van het b-staal bekend zal zijn. Maar we verwachten wel dat ook dat positief zal zijn."

Het Frans nationaal dopinglaboratorium ChÔtenay-Malabry zal de tegenexpertise tussen donderdag en zaterdagmorgen uitvoeren. Als die ook positief is riskeert Landis een schorsing van twee jaar en wint Oscar Pereiro Sio de Tour de France.

Landis is niet de eerste renner van zijn team Phonak die betrapt wordt. De laatste twee jaar liepen er al een tiental Phonak renners - waaronder toppers als Camenzind, Hamilton, Santi Perez en Gutierrez - tegen de dopinglamp.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!