Milde variant vogelgriep in Gelderland

Icoon Vogelgriep In Voorthuizen in de Gelderse Vallei zijn op een pluimveebedrijf sporen gevonden van een milde variant van het vogelgriepvirus. Het bedrijf is geblokkeerd, maar een echt virus is nog niet gevonden. Waarschijnlijk worden de dieren in het bedrijf binnenkort geruimd. Vijf bedrijven in de naaste omgeving worden ook onderzocht.

Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de sporen die gevonden zijn wijzen op een zogenoemde laagpathogene variant van het vogelgriepvirus. Dat betekent dat deze milder is dan het vogelgriepvirus dat in 2003 in Nederland uitbrak. "De dieren hoeven er niet dood aan te gaan. De meeste dieren worden niet of nauwelijks ziek", aldus een woordvoerster van het ministerie. Wel kan het virus muteren en zo alsnog agressief worden.

LTO Nederland, koepelorganisatie van de landbouwsector, is opgelucht dat het gaat om een relatief ongevaarlijke variant. "Dit is geen reden voor grote bezorgdheid", aldus een woordvoerder. "Wij hebben gehoord dat dit virus is aangetroffen op een kippenboerderij waar al enige tijd sprake was van extra uitval. Men dacht dat dat kwam door de hitte, maar het had waarschijnlijk dus een andere oorzaak".

Met dank aan Underdoggy voor de submit.