Gebroeders Ko: Zweedse maker 'Boten Anna' onderschatte ons

Icoon Muziek"Volgens het Nederlandse recht mag je een plaat gewoon coveren en daarbij hadden wij toestemming van de platenmaatschappij", zo reageert Ton Koopmans van de Gebroeders Ko gisteravond in FOK!radio op de rel die is ontstaan rond hun nieuwe singel 'Boten Anna'. "Als we het letterlijk over zouden zingen dan moet je toestemming hebben, maar als je een eigen tekst maakt is dat eigenlijk niet nodig." De melodie van de plaat is overgenomen van de Zweedse dj BassHunter (Jonas Altberg) die nu een hit heeft met het nummer dat ook 'Boten Anna' heet. "Wij maken alleen maar reclame voor hem met onze plaat. We nemen elkaar op sleeptouw", zo zei Koopmans.

Afgelopen week kwam uitgebreid in de media dat Basshunter eigenlijk toch niet zo blij is met de versie van de Gebroeders Ko. "Ik zou ook een beetje over de zeik zijn als ik in heel Europa een hit zou scoren en er waren een paar idioten die mij in een bepaald land voor zouden zijn. Maar ja, zo zit de muziekwereld in elkaar. Normaal gesproken hebben wij ook eigen nummers waarmee we scoren, maar dit was een inkoppertje. Als wij het niet gedaan hadden, had iemand anders het wel gedaan. Maar ik denk dat de Zweed zich een beetje vergist hebben in het succes van De Gebroeders Ko toen ze toestemming gaven."

De Gebroeders Ko hebben zelf de hit 'Ik heb een toeter op mijn waterscooter' op hun naam staan. Ook die is veel gecoverd in het buitenland. "In Duitsland hebben ze er een grote hit mee gehad. Die maker daarvan heeft drie jaar lang daar fors geld mee verdiend. Daar gaan wij ook niet over lopen zeuren."

Het origineel van Basshunter gaat over een irc-bot die Anna heet. De versie van De Gebroeders Ko gaat over een boot die Anna heet. Wisten zij niet dat het origineel over een IRC-bot ging? "Ik snap dat mensen denken dat wij dachten dat het origineel over een boot gaat, maar dat is natuurlijk niet zo. Slapen doen wij 's nachts en niet overdag. Wij maken een liedje waarvan we zeker weten dat heel Nederland het kan meezingen. We hadden overigens eerst 'We staan weer rood, dus na de vakantie eten we weer knackerbrod', maar daar was geen clip bij te maken." Maar is de originele clue dan niet helemaal weg? "Het gaat erom dat mensen lekker mee kunnen zitten op feestjes waar we optreden en dat de melodie leuk is. Een tekst over een IRC-bot zie ik mensen nog niet zo makkelijk meezingen."

Overigens heeft Koopmans grote kritiek op de samenstellers van hitlijsten. "Het is heel moeilijk om Nederlandstalige muziek in de Top 40 te krijgen, of je moet bij een grote platenmaatschappij zitten die weer overal een grote vinger in de pap heeft. Ze hebben al die hitlijsten aangepast waardoor de verkoop maar weinig meetelt en ook airplay en dergelijk meegewogen wordt. Deze week stond onze single op nummer zeventien in de verkoop Top 100, maar zo hoog komt het echt niet in de Top 40 of Top 50 te staan." En ook radiostations helpen niet echt mee. "Er is geen enkele zender die nog echt Nederlandstalig draait. Je hebt nu wel 100%NL, maar die willen het Nederlandse lied ook niet uitzenden. De lijsten van Radio 538 enzo kom je dus nooit tussen als ze je niet draaien."


De hoes van de single 'Boten Anna' van De Gebroeders Ko


Met dank aan Nolius voor de submit.