VN verplicht Iran te stoppen met verrijking

Icoon Iran De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Iran verplicht om alle activiteiten te staken die te maken hebben met het verrijken van uranium. Iran krijgt tot 31 augustus de tijd daarvoor. Veertien landen stemden voor een resolutie met een dergelijke strekking. Alleen Qatar was tegen.

De Iraanse vertegenwoordiger bij de VN, Javad Zarif, is boos over de resolutie. "Voortdurend wilden sommigen rode strepen trekken en uiterste data noemen, wat de deur heeft gesloten voor elk compromis". Hij vindt dat Iran het recht heeft om kernenergie te ontwikkelen, zoals elk ander land. Hij stelt dat Iran geen kernwapen wil ontwikkelen. Veel landen twijfelen hieraan, omdat Iran geen internationale controle toestaat op kernenergie-installaties. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad haalt de strijd tussen IsraŽl en Hezbollah erbij. "De gebeurtenissen in Libanon en Palestina hebben onze afwegingen beÔnvloed", aldus de president.

Er zijn nog geen sancties in het vooruitzicht gesteld. Pas als Iran zich niet aan de resolutie houdt, zal na 31 augustus opnieuw consensus bereikt moeten worden over eventuele economische of politieke sancties. Dat hebben de zes permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland besloten.

Vorige maand kwam de Europese Unie samen met China, Rusland en de Verenigde Staten met een plan dat meer energie voor Iran oplevert en het land economische voordelen biedt. Iran weigert te reageren op het aanbod, vandaar dat de landen de hulp ingeroepen hebben van de VN-Veiligheidsraad.

Het is lastig om internationaal een bepaalde koers te bepalen, omdat de landen verschillende betrekkingen hebben met Iran. China en Rusland onderhouden nauwe energiepolitieke betrekkingen met Iran. De Verenigde Staten beschouwen Iran als terroristenstaat en hebben totaal geen betrekkingen met het land. Vandaar dat Iran met de Europese Unie onderhandelde over het atoomprogramma.

Met dank aan TaLoN.NL voor de submit.