Israël gaat grondoffensief uitbreiden

OorlogHet Israëlische grondoffensief in Zuid-Libanon wordt uitgebreid. Dat heeft het Israëlische veiligheidskabinet vandaag besloten. Vóór donderdag zouden alle posities van Hezbollah aan de grens met Israël moeten zijn uitgeschakeld. Daarna zou het Israëlische leger moeten doorstoten naar het noorden.

Onduidelijk is hoever Israël Libanon wil gaan binnendringen totdat een internationale vredesmacht in Zuid-Libanon kan aantreden. Het kan zijn dat men de Hezbollah-strijders 20 kilometer wil verdrijven tot aan de rivier Litani. Maar er zou ook sprake zijn van een zone van 7 kilometer.

Vandaag werd een Israëlische luchtaanval uitgevoerd op een weg die het noordoosten van Libanon verbindt met Syrië. Ook had de luchtmacht het voorzien op het dorp Hermel, een Hezbollah-bastion, dat bij die weg ligt.

De gevechtspauze van 48 uur lijkt daarmee weer te zijn doorbroken. Israël zei maandag echter dat die pauze zou worden doorbroken wanneer Hezbollah raketten afvuurt of voorbereidingen daartoe treft.

In het grensgebied van Zuid-Libanon leverden strijders van Hezbollah en Israëlische militairen vanochtend felle strijd. Volgens het Israëlische leger zijn daarbij in de dorpen Taibe, Adayseh en Rob Thalantheen zeker twintig Hezbollah-strijders gedood.