IsraŽl gaat grondoffensief uitbreiden

OorlogHet IsraŽlische grondoffensief in Zuid-Libanon wordt uitgebreid. Dat heeft het IsraŽlische veiligheidskabinet vandaag besloten. Vůůr donderdag zouden alle posities van Hezbollah aan de grens met IsraŽl moeten zijn uitgeschakeld. Daarna zou het IsraŽlische leger moeten doorstoten naar het noorden.

Onduidelijk is hoever IsraŽl Libanon wil gaan binnendringen totdat een internationale vredesmacht in Zuid-Libanon kan aantreden. Het kan zijn dat men de Hezbollah-strijders 20 kilometer wil verdrijven tot aan de rivier Litani. Maar er zou ook sprake zijn van een zone van 7 kilometer.

Vandaag werd een IsraŽlische luchtaanval uitgevoerd op een weg die het noordoosten van Libanon verbindt met SyriŽ. Ook had de luchtmacht het voorzien op het dorp Hermel, een Hezbollah-bastion, dat bij die weg ligt.

De gevechtspauze van 48 uur lijkt daarmee weer te zijn doorbroken. IsraŽl zei maandag echter dat die pauze zou worden doorbroken wanneer Hezbollah raketten afvuurt of voorbereidingen daartoe treft.

In het grensgebied van Zuid-Libanon leverden strijders van Hezbollah en IsraŽlische militairen vanochtend felle strijd. Volgens het IsraŽlische leger zijn daarbij in de dorpen Taibe, Adayseh en Rob Thalantheen zeker twintig Hezbollah-strijders gedood.