Veel doden in Irak bij aanslagen

AanslagIn Irak zijn vandaag bij diverse aanslagen weer tientallen doden gevallen. Een bom langs de weg tussen Tikrit en Baiji kostte het leven aan zeker 20 Iraakse militairen. In de stad Muqdadiya, ten noordoosten van Bagdad, vielen 7 doden door een autobom.

In de tot voor kort relatief rustige wijk Karrada in Bagdad ging ook een autobom af. Hier kwamen 10 militairen en 4 burgers om het leven. Vorige week werd de wijk ook al opgeschrikt door een autobom en een mortieraanval waardoor 27 doden vielen.

Met de oorlog in Libanon is de berichtgeving over het geweld in Irak wat op de achtergrond gekomen. Militaire deskundigen wezen er gisteren op tv op, dat er daar dagelijks meer slachtoffers vallen dan in Libanon. Het geeft volgens hen aan dat het beleid van president George Bush in het Midden-Oosten compleet faalt. Prominente Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat schreven gisteren een brief aan Bush waarin ze hem oproepen nog dit jaar de eerste troepen terug te trekken uit Irak. Het leger is volgens hen overbelast, de oorlog is duur en het sektarische geweld in Irak duurt maar voort.