VS willen staakt-het-vuren, Israël niet

Icoon Oorlog De Verenigde Staten willen een staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en Hezbollah in het Midden-Oosten. De Amerikaanse president George Bush verwacht dat de Verenigde Naties zullen zorgen voor een "langdurige vrede, die houdbaar is". Hij wil dat er zo snel mogelijk een VN-resolutie komt.

Wel formuleerde Bush een aantal doelstellingen voor een bestand. Bush wil een multinationale strijdmacht in Zuid-Libanon, die de vrede moet bewaken. Daarnaast moeten twee ontvoerde Israëliërs vrijgelaten worden en moet de Libanese regering het gezag terugkrijgen over het zuiden van het land. Ook stelt Bush eisen aan Iran en Syrië. "Iran moet zijn financiële steun en wapenleveranties aan terroristische groeperingen als de Hezbollah stoppen. Syrië moet zijn steun aan het terrorisme beëindigen en de soevereiniteit van Libanon respecteren", aldus Bush.

Eerder stonden de Verenigde Staten nog volledig achter Israël. Die verhouding komt nu onder druk te staan. De Israëlische premier Ehud Olmert ziet niets in een staakt-het-vuren. Hij benadrukt dat de strijd de komende dagen doorgaat. "Als we nu stoppen, is de schade groter dan ooit tevoren", zei hij. Eerst moeten volgens hem de ontvoerde Israëlische militairen vrijgelaten worden. Ook moeten de raketbeschietingen van Hezbollah stoppen.

Amir Peretz, de minister van Defensie van Israël, gaat de acties zelfs "uitbreiden en verdiepen". Hij stelde eerder dat een staakt-het-vuren terreur in de kaart speelt. "Een bestand brengt de extremisten terug naar de regio". Het staakt-het-vuren van 48 uur is volgens hem een humanitair gebaar om de Libanese burgers de mogelijkheid te geven te vluchten. Ook konden daardoor hulpgoederen de plaats Qana bereiken.