'Israël niet verantwoordelijk voor bloedbad'

Icoon Oorlog Het leger van Israël zet vraagtekens bij de omstandigheden van het bloedbad in het Zuid-Libanese stadje Qana. Israël stelt dat het leger het gebouw zeven uur voor de werkelijke aanval al had aangevallen. Daarna zou een andere raket de zware klap uitgedeeld hebben.

"Zover wij het begrijpen, is dit gebouw aangevallen door een Israëlisch gevechtsvliegtuig tussen middernacht en één uur, ongeveer zeven uur voor de zware treffer" waarbij de doden vielen, aldus Amir Eshel van de Israëlische luchtmacht. "De eerste berichten van slachtoffers kwamen pas tussen acht uur en half negen binnen".

De grote aanval op het gebouw moet volgens het Israëlische leger dus door een niet-Israëlische raket gebeurd zijn. Hierbij spraken ze geen vermoedens uit wie dan de raket wel afgeschoten zou kunnen hebben. Israël heeft op het bewuste tijdstip wel op vijfhonderd meter afstand doelen bestookt. Eshel zegt dat daarbij alle vooraf gekozen doelwitten getroffen werden, dus ook die kunnen het gebouw in Qana niet geraakt hebben.

Het Rode Kruis stelt dat er zestig doden zijn gevallen bij de aanval. Onder andere de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties hebben de aanval veroordeeld.