Laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten

OorlogDe oorlog die Israël op twee fronten tegelijk voert, met aan de ene kant Palestijnen, en aan de andere kant Hezbollah, is zijn 17e dag ingegaan. The Independent meldt dat er in deze periode minstens 459 Libanezen zijn gestorven, van wie de meesten burgers waren. Omdat de camera's vooral gericht zijn op de strijd in Libanon, zijn er weinig gegevens bekend over het aantal slachtoffers in de Palestijnse gebieden. Naar schatting hebben daar meer dan 100 Palestijnen de dood gevonden. Aan Israëlische zijde zijn er 51 doden gevallen, onder wie 18 burgers.

Weer VN-medewerkers getroffen
Het geweld blijft VN-medewerkers niet ongespaard. Waar vorige week vier waarnemers de dood vonden, zijn zojuist twee medewerkers gewond geraakt, toen een Israëlische raket nabij een waarnemerspost insloeg. Het gaat om Indiase leden van de UNIFIL-vredesmacht.

Israël trekt zich terug uit Bint Jbeil
Na felle gevechten met Hezbollah-strijders hebben Israëlische strijdkrachten zich teruggetrokken uit de omgeving van het Zuid-Libanese dorp Bint Jbeil. Dit dorp heeft een strategisch gunstige ligging, waar ook veel Hezbollah-strijders zijn. De afgelopen week heeft Israël tevergeefs geprobeerd om dit dorp in handen te krijgen. Daarbij zijn negen Israelische soldaten gedood door Hezbollah-strijders. Om het aantal eigen slachtoffers beperkt te houden, maakte Israël veel gebruik van zijn luchtmacht.

Als verklaring voor de terugtrekking, zegt Israël dat de operatie in Bint Jbeil is afgerond. Israëlische soldaten geven echter een andere verklaring. De Israëli's zouden zich hebben laten verrassen door de kracht van hun tegenstander. De Hezbollah-strijders zouden veel beter getraind zijn dan de vorige keer dat Israëlische soldaten in Libanon waren.

'Géén humanitaire pauze'
De noodhulpcoördinator van de Verenigde Naties, Jan Egeland, deed een oproep aan Israël en Hezbollah om de wapens voor 3 dagen te laten rusten. Zodoende kunnen ouderen, kinderen, gewonden en gehandicapten worden geëvacueerd uit Zuid-Libanon, en kunnen noodhulpgoederen naar deze regio worden vervoerd. Israël is niet ingegaan op het verzoek, omdat het land al "een humanitaire corridor van en naar Libanon heeft opengesteld", aldus een Israëlische woordvoerder.