Poolse president wil herinvoering doodstraf

EuropaDe president van Polen, Lech Kaczynski, pleit voor voor de invoering van de doodstraf in de Europese Unie (EU). Het conservatieve Poolse staatshoofd zei dat vandaag op de radio.

Voor alle landen die nu lid zijn van de EU is het opleggen van de doodstraf verboden. Landen die lid willen worden van de EU moeten eerst de doodstraf afschaffen, willen ze een kans maken op een lidmaatschap. Dat gold ook voor de tien landen die in 2004 toetraden. Ook Turkije schafte mede om die reden de doodstraf al af.

Volgens Kaczynski geven landen die de doodstraf afschaffen ''de crimineel een ongelofelijk voordeel op het slachtoffer, het voordeel van leven boven de dood. We moeten hierover discussiëren in Europa. Ik denk dat de tijd daar is dat Europa haar standpunt over dit onderwerp bijstelt''.

Lech Kaczynski slaat samen met zijn tweelingbroer, premier Jaroslaw, wel vaker conservatieve en nationalistische taal uit. Die retoriek valt slecht bij veel EU-partners. Het invoeren van de doodstraf is binnen de EU ook totaal geen issue. In Nederland is alleen de SGP er voorstander van.


De gebroeders Kaczynski

Met dank aan Boesh voor de submit.