Amerikaan bekent 48 moorden

Icoon Misdaad Een Amerikaanse gevangene heeft naar eigen zeggen 48 mensen vermoord in 25 jaar. Dat heeft de politie vandaag bekendgemaakt. De 53-jarige Robert Charles Browne zit nu al een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op een 13-jarig meisje. Als zijn claim klopt, is hij ťťn van de meest productieve (gesnapte) seriemoordenaars ooit in de Verenigde Staten.

Volgens de politie kan Browne veel van de moorden in detail beschrijven, maar claimt hij soms ook de details vergeten te zijn. "Het is mogelijk dat hij overdrijft, maar ik denk niet dat we daar van uit kunnen gaan", aldus een plaatselijke sherrif.

De bekentenissen kwamen aan het licht dankzij een groep vrijwilligers die zich stortte op oude onopgeloste zaken. Een 79-jarige ex-FBI-agent uit die groep wisselde gedurende vier jaar brieven uit met Browne. De bekentenissen kreeg hij los in ruil voor gunsten. "Hij zei letterlijk: 'Zorg voor een goede dokter, en ik geef je drie moorden'", aldus de vrijwilliger.

Browne bekende de moorden vervolgens ťťn voor ťťn met meestal veel details. Met behulp van die details was de politie in staat om hem aan zeker 19 onopgeloste moorden te linken. Jaren eerder had hij vanuit de gevangenis overigens al een handgetekende kaart met nummer 1 tot en met 48 naar de politie gestuurd, met als begeleidende tekst "de score is 1 voor jullie, 48 voor het andere team".

Seriemoordenaars
Als de informatie van Browne klopt, betekent dat nog niet dat hij de meest productieve seriemoordenaar ooit in de Verenigde Staten is. Gary Leon Ridgway, die in 2001 werd gearresteerd, heeft vooralsnog die twijfelachtige eer. Hij is veroordeeld voor 48 moorden, hoewel hij er waarschijnlijk veel meer heeft gepleegd.

Met dank aan Evik, Taoufik007 en woessie voor de submit.