Leefbaar Nederland is geschiedenis

Icoon BinnenlandsHet doek lijkt te zijn gevallen voor Leefbaar Nederland. De partij kan de schulden en de claims van alle schuldeisers niet betalen. Zes jaar na de oprichting, heeft voorzitter Fons Zinken het einde aangekondigd met de woorden: "Het is voorbij met de partij".

De oproep voor donaties op de site van Leefbaar Nederland ten spijt, kan de partij niet voldoen aan de vorderingen van de schuldeisers. Eťn van deze crediteurs is minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken, die 108.000 euro aan verleende partijsubsidie terug wil zien. Volgens een woordvoerder van het departement voldoet de partij niet aan de voorwaarden voor partijsubsidie. Leefbaar Nederland had namelijk niet de vereiste duizend betalende leden. Daarom moet het geld dat als voorschot was verstrekt, weer terug worden betaald.

"Al het geld dat wij werven om campagne te kunnen voeren, wordt meteen geclaimd door Remkes. Daarom kunnen wij niet aan de verkiezingen meedoen", stelt Zinken.

Verder heeft de rechter bepaald dat Leefbaar Nederland geld schuldig is aan de gemeente Hilversum en heeft de partij nog andere schuldeisers.

Leefbaar Nederland eist in een andere zaak ongeveer 40.000 euro van minister Remkes. Met het geld wil de partij de openstaande schulden zo veel mogelijk aflossen. Het bestuur wacht op een uitspraak van de rechter, voordat de stekker er definitief wordt uitgetrokken.