Hittegolf blijft tot augustus

Icoon Weer De hittegolf, die al op 15 juli begonnen is, blijft in ieder geval nog aan tot augustus. De kans is zeer groot dat dit de langste hittegolf ooit wordt. In 1975 werd een hittegolf van achttien dagen gemeten. Ook vandaag werd het tropisch warm tussen de 32 en 35 graden.

Deze zomer is volgens het KNMI zeldzaam. Het komt bijna nooit voor dat er twee hittegolven in een zomer gemeten worden. Daarvoor was er op enkele graden na net geen sprake van een hittegolf. De laatste zomer met twee hittegolven was in 1948. De maand juli 2006 wordt vrijwel zeker de warmste maand in de Nederlandse geschiedenis. Het record staat nu nog op juli 1994 toen het gemiddeld 21,4 graden was. De meter voor deze maand staat op een gemiddelde van 22,3 graden.

Veel bossen bezwijken onder de hitte door droogte. Veel bomen sterven daardoor. Een boswachter stelt dat alleen een lange natte periode de bossen er weer bovenop kan helpen. Gemeenten waarschuwen voor een verhoogd risico voor ouderen. Het is belangrijk voor hen dat er voldoende gedronken wordt. Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft de laatste dagen honderden telefoontjes binnengekregen van ouderen die last hebben van de hitte. Ook kinderen kunnen kwetsbaar zijn.

In de Amerikaanse staat Californië is ook een hittegolf aan de gang. Daar zijn al 29 mensen overleden door de hitte. Doordat airconditionings veel elektriciteit verbruiken hebben vele stroomnetten het begeven. Het afgelopen weekend kregen 900.000 huishoudens geen elektriciteit meer.


Het blijft warm strandweer