VN: Israël beschoot VN-post opzettelijk

Icoon Oorlog Kofi Annan, de hoogste baas van de Verenigde Naties, stelt dat Israël "kennelijk opzettelijk" de VN-post beschoten heeft. De VN-waarnemers in het zuiden van Libanon zouden Israël "tien keer" gevraagd hebben om de beschietingen te staken. Toch schoot Israël op de post met een precisiewapen, waardoor vier VN-waarnemers uit Oostenrijk, China, Canada en Finland de dood vonden.

De VN-post was duidelijk gemarkeerd en bestaat al jaren. Israël was al zes uur bezig om doelen rondom de post te bestoken. Israël beloofde de Verenigde Naties dat de beschietingen zouden stoppen, maar dat gebeurde niet.

Dit staat in een voorlopig onderzoek van de VN naar het incident. Diplomaten kennen de inhoud van dit voorlopige rapport en hebben het naar buiten gebracht via de BBC. De nacht ervoor was ook al een VN-post geraakt waardoor vier Ghanezen gewond raakten. Eerder deze maand stelde Annan dat Israël mensenrechten zou schenden.

Update 17.16:
De Israëlische premier Ehud Olmert heeft diepe spijt betuigd aan Kofi Annan voor het incident. Dat meldt de NOS. Olmert stelt dat de beschieting van de VN-post een ongeluk is geweest. Van opzet is volgens hem geen sprake.


Kofi Annan
'Israël beschoot kennelijk opzettelijk de VN-post'