Top over crisis Midden-Oosten mislukt

Icoon Oorlog De top in Rome over de crisis in het Midden-Oosten is mislukt. Het enige wat de 13 deelnemende landen doen is Israël oproepen tot terughoudendheid. Daarbij willen de landen dat er snel een staakt-het-vuren komt en hebben de landen afspraken gemaakt over hulpverlening aan Libanon. De top heeft enkele uren geduurd. Israël en Hezbollah waren niet vertegenwoordigd.

Hoe de landen een staakt-het-vuren willen bereiken is onduidelijk. Daarover hebben de landen verschillende meningen. De Verenigde Staten willen een troepenmacht in het zuiden van Libanon. Frankrijk, Italië, Rusland, Libanon en de Verenigde Naties willen dat de oorlog per direct stopt. Israël weigert te stoppen met de oorlog voordat Hezbollah uitgeschakeld is. Ze vinden dat het Libanese leger niet sterk genoeg is om Hezbollah te overmeesteren. Hezbollah heeft ook dreigementen geuit richting Israël.

VN-topman Kofi Annan vindt het belangrijk dat Syrië en Iran ook bij het overleg betrokken worden. De Amerikaanse minister Condoleezza Rice maakt zich zorgen over de rol van Iran in het conflict.

Dinsdag zal de Europese Unie een standpunt innemen over de kwestie. De 25 ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zullen daarover vergaderen, onder leiding van Finland. Finland is momenteel de voorzitter van de EU.