Oude fontein lijkt op hakenkruis

OpmerkelijkEen fontein die al sedert de jaren vijftig trouw zijn werk doet in het Belgische Maasmechelen, wordt verbouwd. Reden is dat de fontein vanuit de lucht op een hakenkruis lijkt. Dat kwam aan het licht toen internetters met behulp van Google Earth inzoomden op het gemeentehuis van Maasmechelen, waar de fontein voor op een plein staat. Vanaf de grond is er niets van te zien.

Burgemeester Wim Terwingen zegt dat na de vakantieperiode aanpassingen aan de fontein zullen worden uitgevoerd. Mogelijk wordt de nieuwe vorm een klavertje vier.

Architect Robert Tachelet van de fontein zegt nog steeds ''hélémaal'' achter het ontwerp te staan. ''Ik ben er apetrots op. En ja, hoe kan u het raden: ik ben geen nazi.''

Update 15:13
En we gaan even wat updaten. Want de fontein bestaat volgens het ANP pas sinds 1979. Ook heeft ontwerper Tachelet bewust voor het ontwerp gekozen.

Tachelet: ''De swastika is geen monopolie van de nazi's. Het is een universeel zonnesymbool. De hindoes gebruiken het, de oude Grieken gebruikten het. Waarom mogen wij het dan niet gebruiken? Omdat de Duitsers er stommiteiten mee uitgehaald hebben? Ik ben het daar niet mee eens.'' Volgens hem keurde de toenmalige burgemeester het ontwerp, hoogst persoonlijk goed. Desgevraagd herinnert deze oud-burgervader zich evenwel niets van het ontwerp.

Over het nieuwe ontwerp heeft Tachalet overigens ook zijn twijfels: ''Nu gaan ze er een klavertje vier van maken, dat is het symbool van het IRA, hebben die dan geen mensen gedood of zo. Symbolen zijn niet het alleenrecht van misdadigers hoor.''



''Ik ben er apetrots op.''