Saddam Hoessein wil de kogel

Saddam Hussein Als Saddam Hoessein de doodstraf krijgt, wil hij dat die wordt uitgevoerd door een vuurpeloton. Hij wil herinnerd worden als militair, niet "als een gewone crimineel". De voormalige dictator staat vandaag opnieuw voor de rechter.

Saddam zegt dat hij tegen zijn zin in de rechtszaal ingebracht is. "Ik heb een verzoekschrift ingediend waarin ik heb uitgelegd waarom ik niet naar de rechtszaal wil komen, maar ze hebben me tegen mijn wil gebracht. Ik ben in hongerstaking sinds 8 juli", aldus Saddam. Een paar dagen terug moest Saddam door zijn hongerstaking nog opgenomen worden in een ziekenhuis.

Saddam oogt dun en zwak door zijn hongerstaking. Saddam is in hongerstaking gegaan om betere beveiliging voor zijn advocaten te eisen. Enkele advocaten van Saddam zijn vermoord, en nu weigeren de collega-advocaten in de rechtszaal te verschijnen.

Saddam erkent het hof "dat aangewezen is door de bezetter" niet. Hij ziet de rechtszaak als onrechtmatig. Hij staat terecht voor het moorden en martelen van 148 sji'itische bewoners in Dujail.