Marine geeft voorrang aan walvis en dolfijn

Icoon BinnenlandsDe Nederlandse marine geeft bij proeven met een nieuw sonarsysteem voorrang aan walvissen en dolfijnen. De mariniers hebben opdracht gekregen lagefrequentiegeluidsgolven onmiddellijk uit te schakelen wanneer er grote zeezoogdieren in de buurt worden gesignaleerd. Dit moet voorkomen dat walvissen en dolfijnen die bij hun routebepaling soortgelijke signalen gebruiken, verstoord raken door de sonar. Ze kunnen door deze geluidsgolven de weg kwijtraken en massaal aanspoelen op de stranden.

In de Verenigde Staten is een felle discussie gaande tussen de milieubeweging en defensie, die ook experimenteert met lage geluidsfrequenties. Biologen wijten recente aanspoelingen van walvissen op de stranden aan de experimenten met nieuwe sonar op de oorlogsschepen.

In ons land heeft de Koninklijke Marine echter gekozen voor het dierenwelzijn. Het nieuwe sonarsysteem kan ook de aanwezigheid van zeezoogdieren aantonen. Bevinden ze zich op grote afstand, dan wordt er alleen gebruik gemaakt van een zeer laag vermogen zodat de dieren rustig kunnen wegzwemmen. Bevinden de dieren zich dichtbij dan worden de uitzendingen onmiddellijk gestaakt.