Kunstvernieler schrijft brief

KunstDe Duitser die in juni het schilderij 'De Schuttersmaaltijd' van Van der Helst in het Rijksmuseum vernielde, Hans-Joachim Bohlmann, heeft vanuit de gevangenis een brief gestuurd naar de Amsterdamse zender AT5. In zijn brief schrijft Bohlmann: ''Ik ben naar Amsterdam gekomen om een schilderij te vernielen omdat in Duitsland inmiddels alle waardevolle schilderijen achter glas zitten. Ik werd gedwongen door mijn dwangneurosen. Natuurlijk heb ik gefaald door weer een schilderij te beschadigen en dat spijt me. Maar ik kon niet anders omdat vreselijke angsten mij eenzaam hebben gemaakt.''

Bohlmann is een beruchte kunstvernieler. In de jaren '70 en '80 sloeg hij tientallen keren toe in Duitsland. Als kind al liep hij dwangneuroses en angsten op. In de jaren '70 onderging hij een hersenoperatie, waardoor hij juist agressief werd. Toen zijn vrouw bij een ongeluk om het leven kwam, begon hij met zijn vandalisme.

De restauratie van 'De Schuttersmaaltijd' is in september klaar. Het Rijksmuseum wil geen glas voor de kunstwerken om deze toegankelijk te houden voor het publiek.