Agressieve patiënt drijft personeel tot wanhoop

Icoon BinnenlandsEen psychiatrische patiënt die als 'heel erg agressief' wordt beschreven, zit al 200 dagen in een kamertje van drie bij vier, met een aangrenzende buitenkooi van 1,5 bij drie meter. Hij zit daar 24 uur per dag, zeven dagen in de week en heeft verder geen enkele bewegingsvrijheid. De bond voor verplegend personeel, NU'91, spreekt van een 'mensonwaardige situatie', en eist onmiddellijk ingrijpen.

De man is officieel in behandeling in de psychiatrische inrichting in Venray, maar van het behandelen komt weinig terecht. De patiënt komt uit Liberia, waar hij dienst deed als kindsoldaat. Hij is nu agressief en onbenaderbaar. Het personeel weet niet wat ze aanmoet met de man. Zij voelen zich onveilig, maar vinden het ook erg dat zij de man niet kunnen verzorgen. Ook NU'91, dat onmiddellijk ingrijpen had geëist, weet geen oplossing.

Volgens de bond zouden er in totaal 75 tot honderd psychiatrische patiënten in dezelfde mensonwaardige omstandigheden zitten. "Dit aantal groeit snel en dat is een ernstig probleem", aldus een woordvoerder van de NU'91.