ABA: Bush schendt doorlopend de grondwet

Icoon BuitenlandsEen werkgroep van de American Bar Association (ABA) heeft de Amerikaanse president George W. Bush beschuldigd van ongrondwettelijk handelen. De president voegt doorlopend uitzonderingen toe aan wetten die hij net heeft ondertekend. Volgens de werkgroep van de ABA overschrijdt de president daarmee de grenzen van zijn autoriteit en schaadt hij de democratie. Dat is te lezen in een vandaag verschenen rapport van de ABA.

De toevoegingen, zogeheten 'bill-signing statements', stellen dat president Bush het recht houdt wetten en maatregelen aan te passen, vrij te interpreteren of zelfs geheel te negeren op grond van constitutionele overwegingen en ter bescherming van de nationale veiligheid. Tot op heden zou Bush meer dan 800 van deze statements hebben toegevoegd, vergeleken met ongeveer 600 voor alle voorgaande Amerikaanse presidenten.

"Dit rapport brengt aandachtspunten naar voren die cruciaal zijn voor het overleven onze democratie. Blijft dit ongecontroleerd, dan schaadt het handelen van de president zowel de scheiding van de machten binnen de staat als het politieke controlesysteem dat onze democratie al twee eeuwen heeft gediend", aldus de president van de ABA, Michael Greco.

Volgens Noel J. Francisco, een voormalig advocaat van de regering-Bush, is er niets aan de hand. "Presidenten hebben altijd al van deze statements toegevoegd. Deze regering vindt dat het duidelijk moet maken wanneer het congres te dicht bij de grenzen van onze grondwet komt. Ik vind het goed dat dit debat publiekelijk wordt gevoerd."

Volgens het rapport van de ABA was president Ronald Reagan de eerste die de toevoegingen als strategisch wapen gebruikte. Hij zou hiertoe zijn aangespoord door Samuel Alito, destijds een advocaat voor de regering-Reagan en sinds kort rechter bij het Amerikaanse federale Hooggerechtshof. Wetmakers van de ABA moeten nog beslissen of ze de toevoegingen afkeuren en overgaan tot een juridische strijd.