Verkopers boos op eBay wegens verhoging tarieven

Veel verkopers op eBay Nederland zijn boos op de veilingsite omdat de tarieven (alweer) verhoogd worden. Zo moet vanaf 22 augustus voor artikelen die aangeboden worden vanaf 5 euro, 100% meer plaatsingkosten worden betaald. Voor artikelen tussen de 2 en 5 euro gaat het tarief omhoog van 0,15 naar 0,20 euro. Alleen de plaatsingkosten voor artikelen tot 1,99 euro blijft gelijk op 10 cent. De verkoopcommissie (4% over de uiteindelijke verkoopprijs tot een maximum van 5 euro) blijft ook hetzelfde.

Voor de eBay-winkels gaan de prijzen nog veel forser omhoog. Een artikel aanbieden in een winkel tot 4,99 euro gaat 400% meer kosten (van 1 naar 5 eurocent). De verkoopcommissie voor lagere bedragen gaat omhoog van 6 naar 8%. Voor hogere bedragen gaat die iets omlaag maar de de maximumprovisie van 5 euro wordt losgelaten, zodat die kosten behoorlijk kunnen oplopen. ''Jammer om te zeggen, maar met deze prijsveranderingen (400% stijging en soms moet zelfs 8% verkoopcommissie worden betaald) is het 100% zeker dat ik stop op eBay'', aldus een gebruiker op het feedbackforum van de veilingsite, eBay CafÚ.

EBay-directeur Oscar Diele zegt dat de prijsverhogingen onstaan zijn na feedback vanuit de gebruikers. Daar valt op het forum van eBay echter weinig van te merken. Veel gebruikers geven aan te stoppen met hun winkeltjes, omdat de kosten de pan uit gaan rijzen. Medewerker Clara van eBay probeert in de forums te redden wat er te redden valt, maar veel lijkt dat niet uit te halen. Velen geven aan toch te stoppen of uit te wijken naar sites die gratis zijn of minder kosten.

Volgens eBay worden de prijsverhogingen ingevoerd omdat de veilingsite meer kopers en verkopers op het veilinggedeelte wil hebben, en minder op het winkelgedeelte. ''Op dit laatste deel van de site kunnen professionele handelaren hun spullen kwijt. De laatste maanden wordt daar echter te veel goedkope troep op verkocht. Door de prijsverhogingen proberen we dat te ontmoedigen'', aldus directeur Diele. Hij stelt dat door de verhoging de twee onderdelen van de eBay-site meer in balans komen: ''De gewone consument is bij een veiling nooit meer kwijt aan kosten dan 6 euro: 1 euro maximaal voor de plaatsingskosten en 5 euro maximaal voor verkoopcommissie.''