Wetenschapper bouwt IKEA-robot

Icoon OpmerkelijkHet monteren van een IKEA kast kan een bijzonder frustrerende bezigheid zijn. Een Amerikaanse onderzoeker werkt aan een robot die bij consumenten thuis IKEA meubilair in elkaar kan zetten. Andrew Ng, computerwetenschapper aan de Stanford University, hoopt hiermee zowel zijn montagefrustratie weg te werken, als ook de ontwikkeling van robots een impuls te geven.

De robot leert werken met Billy, de boekenkast van IKEA die vaak voor problemen zorgt bij de montage. Al het meubilair van het Zweedse bedrijf, vorig jaar goed voor vijftien miljard euro omzet, komt in platte pakketten en moet zelf worden gemonteerd. Billy, die in totaal al meer dan een miljoen keer door de kassa ging, moet dus ongetwijfeld veel kopzorgen hebben veroorzaakt.

Toekomstige Billy-eigenaren moeten wel nog even geduld hebben, want de ontwikkeling van de IKEA-robot zal nog zeker drie jaar duren. Daarna hoopt Ng over een werkende 'Billy Buster' te beschikken, die wel weet welk Zwöds schröfje in welk plankje moet.