Visser gespietst door zwaardvis

Icoon Opmerkelijk Een Britse visser is gespietst door een blauwe zwaardvis tijdens een internationale viswedstrijd aan de kust van Bermuda. Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Dokter Christian Wilmsmeier heeft gezegd dat zijn wond fataal had kunnen zijn. "Hij heeft veel geluk gehad", aldus de dokter. Als de vis hem enkele centimeters links of rechts had geraakt zou hij gestorven zijn.

Het slachtoffer Ian Card en zijn vader Alan Card zijn ervaren zwaardvisvangers. Ian merkte dat hij een grote zwaardvis aan de haak had geslagen, maar hij schatte de situatie verkeerd in. "De vis veranderde ineens van richting en sprong. Ian stond daarbij in de weg", aldus de vader. De vis sprong over de hele boot heen en raakte Ian in zijn ribben. Daarbij werd hij in het water geduwd.

Er zat een bek van ongeveer 1 meter in zijn lichaam. "Hij kon zijn hele hand in zijn borst steken. De wond was zo groot als een vuist". Er ontstond een gigantische bloedplas van vijftien meter om hem heen. Alan knipte de lijn door, zodat het slachtoffer terug in de boot kon komen. "Het toernooi was niet mijn belangrijkste zorg meer", aldus de vader. Het kostte nog veertig minuten om weer aan de kust te komen. Daar werd het slachtoffer direct geopereerd. Hij is buiten levensgevaar.

Als Alan de lijn niet doorgesneden had, hadden de vissers het toernooi gewonnen. De zwaardvis was volgens Ian ongeveer 360 kilogram en 4.3 meter lang.


Zwaardvis
Een zwaardvis, ook wel blauwe marlijn genoemd. Bron: Fishdeco.com