Prijsvraag tegen huisvestingsprobleem

Icoon BinnenlandsEen prijsvraag moet woningcorporaties, gemeenten en opvang- en zorginstellingen inspireren tot het bedenken van nieuwe oplossingen voor de huisvesting van verslaafden, risicojongeren en ex-gedetineerden. Aan deze prijsvraag, de zogenoemde Zilveren Woonladder, is een geldprijs verbonden van 10.000 euro. Dat maakten minister van volkshuisvesting Sybilla Dekker (VVD) en staatssecretaris van Welzijn Clémence Ross (CDA) vandaag bekend.

Het uitschrijven van de prijsvraag dient volgens Dekker en Ross als stimulans voor woningcorporaties, gemeenten en andere organisaties om maatschappelijk te ondernemen. Goede huisvesting moet volgens Dekker ook weggelegd zijn voor mensen in het 'souterrain van de woningmarkt'. Het betreft hier mensen die door omstandigheden niet in aanmerking komen voor een reguliere woning. "De juiste zorg en begeleiding voor bijvoorbeeld verslaafden en risicojongeren zijn onontbeerlijk", aldus Dekker.

Voor de Zilveren Woonladder 2006 is het thema 'Hoe realiseer je draagvlak bij omwonenden?' Deelnemers kunnen tot 22 september hun ideeën indienen. Hierna worden tien projecten genomineerd en op 14 december vindt de prijsuitreiking plaats. De uiteindelijke winnaar is verplicht de geldprijs te besteden aan het ingediende project of een vergelijkbaar initiatief.