Landis winnaar Tour de France 2006

Icoon Tour de FranceFloyd Landis is de opvolger van Lance Armstrong als winnaar van de Tour de France. De Amerikaan wist vandaag de gele trui veilig naar Parijs te brengen. De laatste etappe werd gewonnen door de Noor Thor Hushovd, die ook al in de proloog van deze Tour de beste was.

Zoals bijna altijd in de laatste etappe werd er in langzaam tempo gereden en werden er aan het begin van de rit de nodige grappen en grollen uitgehaald. Zo fietste Flecha rond met een masker van Fabian Wegmann, en werd er door de renners champagne gedronken.

Omstreeks kwart voor 5 kwamen de renners de Champs-Elysťes op, waar een aantal ronden verreden moesten worden. De Rus Ekimov, die zijn vijftiende en waarschijnlijk laatste Tour reed, mocht als een soort van ereronde de eerste honderden meters voorop rijden.

Een aantal renners probeerden te ontsnappen, maar werden uiteindelijk allemaal voor de streep weer ingerekend. Het kwam, zoals zo vaak in de laatste etappe, aan op een sprint. Een sprint die McEwen te vroeg aanging. Hij werd voorbij gesprint door Hushovd, die net voor McEwen over de streep kwam.

In het eindklassement eindigde Floyd Landis dus op de eerste plaats, op 0.57 gevolgd door Pereiro Sio en op 1.29 door KlŲden. Robbie McEwen neemt de groene trui mee naar huis, de bolletjestrui gaat mee met Mickael Rasmussen (Rabobank), het jongerenklassement was een prooi voor Cunego en als meest strijdlustigste renner werd De la Fuente gekozen. In tijd gemeten was T-Mobile de beste ploeg, Rabobank won de meeste etappes (4 maal).

Meer nieuws over de Tour de France lees je op de speciale Toursite van FOK!